Μεθοδος Σακχαροποιησης BIAB

2012-03-08 10:52

Ας αρχισουμε με λιγη ιστορια πως προεκυψε η συγκεκριμενη μεθοδος Mashing (Σακχαροποιηση).
Μερικα χρονια πριν (2006) σε ένα Αυστραλιανο φορουμ καποιος ζητησε καθοδηγηση για να κατακευασει μια συσκευη ζυθοποιησης ενός δοχειου φερνοντας σαν παραδειγμα το Braumeister .Ετσι αρχισε μια σειρα συζητησεων για το πώς θα μπορουσε να δουλεψει ένα τετοιο συστημα και επειδη το κοστος παντα ανεβαινε λογω χρησης αντλιων PID controller κλπ εγιναν καποιες δοκιμες με ένα κοματι υφασμα περιπου σαν αυτό που χρησημοποιουν για κουρτινες ραμενο σε μορφη μεγαλου σακου για να δοκιμαστουν και καποιοι παραμετροι οσο αφορα την ζακχαροποιηση. Το ολο εγχειρημα δουλεψε και από κει και περα ανοιξε ενας καινουργιος κυκλος συζητησεων οπου αφορουσε πια την τεχνικη αυτή που βασιζοταν στην μεγαλυτερη αναλογια νερου προς βυνη περιπου (1κιλο βυνη προς 7 λιτρα νερο).
Εκει λοιπον πηραν μερος αρκετοι εμπειροι homebrewers και μετα από αρκετες συζητησεις σημερα υπαρχει μια καλη θεωρια και πρακτικη εξελιξη του πραγματος γιατι το φορουμ τους λειτουργησε κατά καποιον τροπο με ομαδες εργασιας και ετσι μπορουσαν να βγουν αρκετα ασφαλη συμπερασματα για οποιοδηποτε σκοπελο συνατουσαν στην πορεια.
Ετσι λοιπον προεκυψε η μεθοδος BIAB .
Το κυριο γνωρισμα αυτης της μεθοδου είναι ότι η ζυθοποιηση γινεται με το συνολο του νερου που θα χρησημοποιησουμε μεχρι το γλευκος να μπει στον καδο ζυμωσης .
Ο εξοπλισμος που θα χρειαστει τωρα είναι μια μεγαλη κατσαρολα 50 λιτρων + (60 είναι οκ για παρτιδες 20 λιτρων) ενας σακος από το υφασμα που περιγραψαμε παραπανω και μια ικανη πηγη θερμοτητας γκαζι η ηλεκτρικο.
Η διαδικασια απλοποιημενα εχει ως εξης...Γεμιζουμε την κατσαρολα μας με ολη την ποσοτητα νερου που θα χρησημοποιησουμε βαζουμε τον σακο μεσα στην κατσαρολα ζεσταινουμε στην επιθυμητη θερμοκρασια σακαχαροποιησης ριχνουμε την θρυματισμενη βυνη και περιμενουμε βαση του προγραμματος μας π.χ 66 βαθμοι κελσιου για 60-90 λεπτα παρατηρουμε την θερμοκρασια και αν χρειαζεται αυξανουμε .Μολις περασει αυτή η ωρα ανοιγουμε την θερμανση και μολις η θερμοκρασια φτασει στους 75 βγαζουμε τον σακο και το αφηνουμε να στραγγιξει σε ένα δοχειο διπλα η τον κρεμαμε πανω από το δοχειο με καποιο τροπο .Απο κει και περα συνεχιζουμε κανονικα την διαδικασια όπως κανουμε malt extract ( βρασιμο 1 ωρα η 90 λεπτα προσθεση λυκισκου κρυωμα γλευκους η οχι (μεθοδος no chill) καδος ζυμωσης μαγια ).
Tα πελονεκτηματα είναι… Ευκολη μεταπηδηση από εξτρακτ σε Allgrain πολύ λιγος εξοπλισμος και λογω μεγαλης αναλογιας νερου βυνης καλυτερη αυξομειωση θερμοκρασιας λογω υπαρξης του σακου .
Μειονεκτηματα … Είναι σχετικα ακριβη μια τοσο μεγαλη κατσαρολα και είναι δυσκολο να ζεστανεις σε λογικη ωρα 30+ λιτρα νερο που χρειαζονται για ένα batch 20 λιτρων.
Για να εχεις σωστο αποτελεσμα (μεγαλο efficiency) πρεπει να πειραματιστεις για καποια batch και εσυ ο ιδιος μιας και δεν υπαρχει απολυτη θεωρια .Υπαρχουν όμως φορμες εξελ οπως η επισυναπτομενη που μπορεις να υπολογισεις όλα τα παραπανω με σχετικη ακριβεια.

Στην πραξη τωρα και για την πρωτη μας αποπειρα με μοναδικο εργαλειο το επισυναπτομενο
 The Calculator Edited.xls (33,5 kB) αρχειο εξελ μιας και κανει ολους τους υπολογισμους που χρειαζομαστε εισαγουμε στα πεδια με τους κοκκινους χαρακτηρες τα στοιχεια που απαιτουνται βαση της συνταγης μας(O.G, βυνες, λυκισκους ωρα βρασμου κ.λπ ) του εξοπλισμου που διαθετουμε και την τελικη ποσοτητα μπυρας που θελουμε να εμφιαλωσουμε , εμβαρελωσουμε ετσι θα μας υπολογισει ποσο νερο θα χρειαστουμε που ειναι και το βασικο καθως και διαφορες αλλες πληροφοριες οπως το ιζημα μετα την ψυξη που θα πρεπει να σημειωνουμε για αρκετες περιπου ιδιες (με παρομοια O.G) παρτιδες (4-6) σημειωνοντας στις διπλανες στηλες τις οποιες ομοιοτητες η διαφορες διαπιστωνουμε θα μπορεσουμε αργοτερα να διορθωσουμε δυναμικα το αρχειο και να εχουμε απολυτα αποτελεσματα.
Επισης για οσους κανουν πρωτη φορα ΒΙΑΒ και δεν εχουν ποσοστο αποδοτικοτητας η τιμη της αποδοτικοτητας (efficiency) μαλλον εχει αναθεωρηθει αλλα δεν εχει διορθωθει στο αρχειο εξελ .(Αυτο μαλλον θα γινει στην καινουρια εκδοση του).
Εισαγετε στο κελι Β9 (End of boil efficiency) την τιμη 81,7 αντι 79 (%) που δηλωνεται και συνεχιζετε την ρυθμιση του Brewmate οπως περιγραφεται παραπανω.Με την παροδο των παρτιδων και κρατωντας σημειωσεις θα εχετε εικονα της αποδοσης του δικου σας συστηματος.
Περισοτερες πληροφοριες μπορειτε να βρειτε στον επισημο ιστοχωρο της μεθοδου www.biabrewer.info οπου μπορειτε να ανταλαξετε αποψεις και να ρωτησετε διαφορα στην Αγγλικη γλωσα και εδω φυσικα.

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode