Οδηγίες για ζυθοποίηση με κιτ της BREWFERM

2012-03-07 12:58



Είστε πολύ τυχεροί γιατί τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά με τα κιτ της BREWFERM. Η διαδικασία παρασκευής είναι απλούστατη και σχεδόν πανομοιότυπα για όλα τα κιτ. Το μόνο πράγμα που διαφοροποιεί λίγο τη διαδικασία είναι το πόσο νερό και πόσα σάκχαρα θα προσθέσετε, ανάλογα με τον τύπο μπύρας που διαλέξατε. Ανατρέχοντας στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ» θα βρείτε τις σωστές ποσότητες για τον συγκεκριμένο τύπο μπύρας που κρατάτε στα χεράκια σας.

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Βουτήξτε για 10 λεπτά σ’ ένα κατσαρόλι με καυτό νερό την κονσέρβα, μη ξεχάσετε να αφαιρέσετε τη χάρτινη ετικέτα και το φακελάκι με τη μαγιά. Όσο η κονσέρβα «μουλιάζει» έχετε χρόνο να καθαρίσετε και απολυμάνετε τον κάδο ζύμωσης, ένα θερμόμετρο, ένα ψαλιδάκι, ένα κουταλάκι, το ανοιχτήρι για κονσέρβες και μια κουτάλα, όχι όμως ξύλινη. Φορέστε γάντια φούρνου και ανοίξτε τη ζεσταμένη κονσέρβα. Ρίξτε προσεκτικά το λαχταριστό περιεχόμενο στον κάδο, βοηθώντας με την κουτάλα. Την μικρή ποσότητα εκχυλίσματος που παρέμεινε στα τοιχώματα της κονσέρβας μπορείτε να την πάρετε κι αυτή στον κάδο διαλύοντας την μ’ ένα λίτρο ζεστό νερό. Θα ρίξετε στον κάδο ακόμα 2 λίτρα ζεστό νερό, αφού πρώτα, ανακατεύοντας καλά, διαλύσετε την ποσότητα «ΖΑΧΑΡΗ 1». Τέλος συμπληρώνετε όσο καθαρό, δροσερό νερό (αν αυτό πίνεται βάλτε νερό βρύσης) γράφει στην σαν ποσότητα «ΝΕΡΟ 1», σκεπάστε τον κάδο και αφήστε την υποψήφια μπύρα σας ήσυχη μέχρι να κρυώσει στους 20 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει χρόνος τώρα για να ετοιμάσετε «το στράτευμα». Βάλτε ως τη μέση, σε απολυμασμένο ποτήρι, καθαρό νερό 25 βαθμών Κελσίου. Ανοίξτε το φακελάκι μαγιάς με το ψαλιδάκι και διαλύστε σιγά-σιγά με το κουταλάκι τη μαγιά στο ποτήρι. Σε 10 λεπτά η μαγιά θα έχει ενυδατωθεί και μερικά δισεκατομμύρια φανταράκια (κύτταρα Saccharomyces cerevisiae ή carlsbergensis) είναι έτοιμα να τα ρίξετε για ν’ αναλάβουν δράση στον κάδο ζύμωσης, αμέσως μόλις το θερμόμετρο στον κάδο δείξει περίπου 20 βαθμούς Κελσίου.


ΖΥΜΩΣΗ
Σκεπάζουμε τον κάδο με το καπάκι προσέχοντας ν’ ασφαλίσει καλά γύρω-γύρω στο χείλος του κάδου. Μεταφέρουμε τον κάδο σε σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία περίπου 25 βαθμών Κελσίου, τοποθετούμε την αεροπαγίδα (αφού την μισογεμίσουμε με βότκα) και αφήνουμε τη μαγιά να κάνει τη δουλειά της (τρώει σάκχαρα παράγοντας αλκοόλη και διοξείδιο άνθρακα). Μέσα σε μερικές ώρες, το πολύ σε μια μέρα, αρχίζει η ζύμωση και φυσιολογικά θ’ αρχίσουν να εκλύονται φυσαλίδες διοξειδίου από την αεροπαγίδα. Σε 10 μέρες περίπου θα διαπιστώσουμε ότι ο ρυθμός παραγωγής των φυσαλίδων ελαττώθηκε πάρα πολύ ή σταμάτησαν εντελώς. Πιθανά η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί. Η χρήση όμως πυκνομέτρου θα μας πει με ακρίβεια αν πιάσαμε το επιθυμητό νούμερο πυκνότητας 1.010 (στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ» φαίνονται κάποιες εξαιρέσεις στην τιμή αυτή). Η μπύρα είναι έτοιμη! Όμως δεν έχει σχεδόν καθόλου ανθρακικό, άσε που είναι και «άγουρη» από γεύση ακόμα... Για να πετύχουμε το στόχο μας, σιφωνίζουμε (με απολυμασμένο σωλήνα σιλικόνης) τη μπύρα στο δεύτερο (επίσης απολυμασμένο) κάδο με ήρεμες κινήσεις, προσέχοντας να μην ταράξουμε το κατακάθι και επιδιώκοντας να πάρουμε μόνο την διαυγή μπύρα. Διαλύουμε αργά-αργά και προσεκτικά στην διαυγή, καθαρή μπύρα μας την ποσότητα «ΖΑΧΑΡΗ 2», ενώ ανακατεύουμε με απολυμασμένη κουτάλα. Όσο το δυνατό συντομότερα σιφωνίζουμε την γλυκιά μας μπύρα στα άδεια μπουκάλια ή τα βαρελάκια (που έχουμε ασφαλώς πλύνει και απολυμάνει από πριν). Ταπώνουμε με απολυμασμένα καπάκια (υπάρχει μεγάλη χρωματική ποικιλία να διαλέξετε) και τα αφήνουμε για 5-7 ακόμα μέρες σε σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία περίπου 25 βαθμών Κελσίου ούτως ώστε να δημιουργηθεί η σωστή ποσότητα ανθρακικού στη μπύρα σας. Τώρα έφτασε η ώρα να σφίξετε τα δόντια και να κάνετε υπομονή 6-8 εβδομάδες ακόμα, ωριμάζοντας τη μπύρα σας σε δροσερό χώρο περίπου 10 βαθμών Κελσίου (δεν είναι κακή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ψυγείο). Απολαύστε επιτέλους τη λαχταριστή σας μπύρα BREWFERM κερνώντας προσεκτικά, χωρίς να ταράξετε το κατακάθι, σε κατάλληλο ποτήρι. Στην υγειά σας!!!


ΒΑΡΕΛΑΚΙΑ ΠΙΕΣΕΩΣ (Soda kegs)
Όταν χρησιμοποιείτε βαρελάκια πρέπει να τοποθετείτε τη βαλβίδα προσαρμογής της φιάλης βιομηχανικού CO2 αμέσως μετά την προσθήκη σακχάρων, έτσι ώστε να μη διαφύγει οποιαδήποτε ποσότητα φυσικά παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Η σύνδεση της φιάλης CO2 οφείλει να γίνει αργότερα, μετά το τέλος της 2ης ζύμωσης, δηλαδή μια βδομάδα μετά την προσθήκη σακχάρων, επειδή η παρουσία μεγάλης ποσότητας CO2 υπό πίεση μπορεί να αναστείλει τη ζύμωση.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
• Οι μπύρες της BREWFERM είναι αρωματικές και δυνατές μπύρες. Οι περισσότερες απαιτούν ωρίμανση 6-8 εβδομάδων. Σας συνιστούμε να το λάβετε αυτό σοβαρά υπ όψη σας και να είστε σίγουροι πως η υπομονή σας θα ανταμειφτεί με απαράμιλλης ποιότητας μπύρα.
• Προτιμάτε τη χρήση νερού που το βράσατε από την προηγούμενη μέρα και έχει εντωμεταξύ κρυώσει. Αυτό συνεισφέρει θετικά στην τελική γεύση και στην κεφαλή (αφρό) της μπύρας σας.
• Για να πετύχετε μια πολύ σπέσιαλ γεύση, μια καλή ιδέα είναι η χρήση candy sugar ή μαύρης ζάχαρης αντί για άσπρη ζάχαρη. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αυξήσετε κατά 5% την ποσότητα που φαίνεται στον «ΠΙΝΑΚΑ ΝΕΡΟΥ κ ΖΑΧΑΡΗΣ».
• Οι κάδοι, τα μπουκάλια και τα σκεύη που θα έρθουν σε επαφή με την πολύτιμη μπύρα σας πρέπει να έχουν πλυθεί καλά και να έχουν απολυμανθεί. Προτιμείστε κάποιο ειδικό καθαριστικό-απολυμαντικό, όπως αυτά που είναι διαθέσιμα στην αγορά.
• Οι περισσότερες μπύρες BREWFERM μπορούν να αποθηκευτούν για μακρόχρονο διάστημα. Όσο «μεγαλύτερη» είναι η μπύρα σας (μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ) τόσο μεγαλύτερος μπορεί να είναι και ο χρόνος αποθήκευσής της.

 

Θέμα: Οδηγίες για ζυθοποίηση με κιτ της BREWFERM

Ημερομηνία 2014-09-08
Από petros eleftheriadis
Θέμα astoxia se paraskevi mpyras

xrisimopoiisa doxeio me vrysaki
ekana oles tis diddikasies opos prepei alla otan arxise na vgainoun fyssalides apo tin aeropagida arxise na vgainei kai to meigma,
epeidi itan mallon poli gemato to doxeio.
tote anoxia to vrysaki kai afairesa ligo meigma alla...meta stamatise na vrazei.
ti mporo na kano tora???

 

© 2012 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode